Barri Sant Marçal, 67 (41.300559, 1.621776) + 34 938 919 790

>Entrevista a Lluís Raventós, enòleg d’Emendis

>Entrevista a Lluís Raventós, enòleg d’Emendis

>- COM ES PRESENTA LA VEREMA D’ENGUANY? EN VERS L’ANY 2008?
Es presenta millor sanitàriament parlant, la vinya està més cuidada, les pluges de l’hivern han inflat el raïm, el raïm està més gran i la varietat Macabeu i Xarel·lo es presenta molt bé. Pel que fa els negres, la varietat Merlot serà millor vers l’any passat, ja que el raïm ha granat millor, tot i que porta bastanta càrrega, això vol dir que s’haurà de regular la producció qui vulgui fer vins de qualitat i per envellir.

COM US HA AFECTAT LA CLIMATOLOGIA AQUEST ESTIU?
Durant el juliol, han estat dues setmanes de forta calor que han fet avançar la verema vers l’any passat. Fins ara les maduracions eren molt uniformes i la varietat negre també es veu més uniforme vers l’any passat, però potser a finals de juliol una mica d’aigua no hagués anat malament en algunes varietats com la Chardonnay i la Muscat per agafar més volum. Els estius frescos al Penedès, són millor pel raïm, ja que el raïm madura més lentament i sintetitza més aromes. El fred i la poca humitat també fa que no apareguin tantes malalties tipus Brotitis.

QUAN COMENCEU A VEREMAR? I QUÈ COLLIREU PRIMER?
Començarem a collir entre el 10 i 15 d’agost amb les varietats més primerenques, com el Chardonnay i el Pinot destinades a la elaboració del cava, ja que s’observa un bona quantitat de sucre i ens interessa que l’acidesa no ens decaigui. Segurament primer collirem el Pinot Noir, el Chardonnay i el Muscat de Frontignac, seguidament les varietats Penedès.

HEU DETECTAT ALGUN TIPUS DE PROBLEMA O MALALTIA EN ELS CEPS?
En la nostra finca, els ceps estan molt be sanitàriament. Tot i així, ha estat un any complicat pel que fa a la Malura (Oidi), un fong que sol ser agressiu en anys calorosos i amb humitats relatives elevades. Aquest es combat amb sofre o derivats, i s’ha d’estar molt alerta durant la floració, el granat del raïm i en el verolat. Al Penedès s’ha d’estar molt alerta amb varietats sensibles com la Chardonnay, Macabeu entre d’altres.

HEU EXPERIMENTAT AMB ALGUN TRACTAMENT?
Si, hem experimentat amb un tractament ecològic per combatre la Lobesia botrana (una plaga molt estesa en la vinya mediterrània). Es tracta d’un insecte Lepidòpter, que presenta tres generacions, una a finals de la tardor, que normalment no es tracta, un altre a mitjans de juny i la darrera a finals d’agost. Les dues últimes es fa el tractament ja que són les que causen danys a la vinya. L’insecte és una papallona que posa els ous al raïm, i quan surt la larva del ou, forada el raïm deixant un punt crític per la podridura. Aquesta plaga es combat normalment amb insecticides agressius que no són selectius, amb aquest tractament ecològic del Bacil·lus thuringiensis, és un cultiu de bactèries que s’aplica a la vinya i només ataca aquest cuc deixant a la resta d’insectes vius beneficiaris per la regulació biològica de la vinya, d’altre banda es redueixen tractaments més agressius i el raïm qualitativament se’n beneficia. És un tractament difícils ja que solen ser més cars i s’han d’aplicar just en el moment que li pertoca perquè funcionin. En el nostra cas ens ha funcionat molt bé.